Doel 3. Autonomie
> Mijlpaal: Emoties evalueren
> Mijlpaal: Prikkels kiezen
> Mijlpaal: Omgaan met situaties
> Mijlpaal: Grenzen stellen
> Mijlpaal: Je omgeving kiezen
Zelf de baas zijn
Het is fijn als je zelf bepaalt hoe je reageert op impulsen van mensen, omstandigheden en situaties. Het is fijn als je emoties niet de baas over jou zijn, maar jij de baas bent over jouw emoties. Dan kun je jouw emoties zien als dragers van waardevolle informatie. Dan kun je omgaan met situaties en omstandigheden. Je stelt je eigen grenzen en respecteert ze. Je kiest zelf je stemming en de omgeving die bij je past. Dan heb je emotionele autonomie.
Situaties en omstandigheden zijn neutraal. Ze hebben geen betekenis, stemming of emotie in zich. Emoties zijn jouw lichamelijke reacties op situaties naar aanleiding van de gedachten die je erover hebt. Ze tonen je jouw subjectieve beleving erbij en mening erover. Dezelfde gebeurtenissen roepen daarom bij verschillende mensen verschillende reacties op. Emoties zitten in jou en zijn van jou. Jij bent de eigenaar en bepaalt hoe en hoeveel je wanneer toelaat, doorvoelt en uit. Autonomie in omgaan met emoties is voor de een vanzelfsprekend en voor de ander een uitdaging. Soms ben je je niet zo bewust van je emoties. Anderen kunnen er soms juist wel heel bewust van zijn. Je emoties kunnen zelfs een eigen leven gaan leiden, doordat je er geen controle meer over hebt. Wanneer jij je emoties structureel belemmert of tegenhoudt om te stromen, dan kunnen die zich onverwachts uiten, soms zelfs explosief of via lichamelijke klachten. Emoties zijn bedoeld als een signaal op een moment om direct te doorvoelen en weer los te laten. Ze verdwijnen, doordat je ze toelaat. Er zijn diverse manieren voor meer autonomie over je emotionele toestand. Het begint bij eigenaarschap nemen over je emoties en jouw emotionele toestand. Je stemming en je mindset (optimist of pessimist) horen hier ook bij.
Als je altijd een ochtendhumeur hebt, dan komt dat niet door de ochtenden, maar door jouw gedachten over de ochtenden. Emoties zijn de lichamelijke feedback van jouw gedachten over gebeurtenissen. Dit zou je kunnen zien als belangrijke managementinformatie. Het is hierdoor op de eerste plaats een waardevol navigatie-instrument. Emoties kunnen je gids zijn. Ze begeleiden je van je huidige staat van zijn naar je gewenste staat van zijn. Een plezierige emotie geeft aan, dat je gedachten in overeenstemming zijn met je behoeften. Een onplezierige emotie geeft aan, dat je gedachten strijdig zijn met je behoeften. Door de plezierige signalen te volgen kom je vanzelf waar je wilt zijn. Dat is de weg van de minste weerstand. In je onplezierige emoties zit informatie over een onvervulde behoefte verscholen, een verlangen. De aanleiding van de emotie is vaak het omgekeerde van dat wat je wel wilt. Door deze behoefte of dit verlangen aandacht te geven neem je de oorzaak van je onplezierige emotie weg. Er is nóg een manier om meer autonomie te krijgen: bewust kiezen wat je toelaat, wanneer en in welke mate. Dit geldt zowel voor emoties als voor de situaties waarin jij je begeeft en die deze emoties kunnen oproepen. In onze omgeving waarin we dagelijks blootgesteld zijn aan een overvloed aan psychologische beïnvloeding kan dat een uitdaging zijn.
Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
[ratings id=”4500″]