Doel 4. Balans
> Mijlpaal: Energie bijstellen
> Mijlpaal: Focus & ontfocus
> Mijlpaal: Voelen, doen, willen
> Mijlpaal: Zijn & doen
> Mijlpaal: Signalen volgen
In je eigen ritme
Als je voelt dat je doet wat je wilt, dan ben je in balans. Als je in balans bent, dan ben je vol energie. Het is een gevoel van optimale samenwerking met jezelf. Dan gaat het goed. Je merkt dat alles soepel verloopt en dat je geen speciale inspanningen hoeft te doen. Je bent opgewekt en vriendelijk voor jezelf en voor anderen. Je hebt jouw ritme gevonden in het voelen, checken en bijstellen van je balans. En zo ga je groovend door je dag en je leven.
In balans zijn is een krachtige situatie. Je aandacht is dan evenwichtig verdeeld. Vaak denken we aan onze balans als we ergens in ons leven verstoringen ervaren. Pas dan besteden we er de aandacht aan om deze te ‘repareren’. Uit balans zijn is normaal en soms zelfs stimulerend. Als iets verstorend werkt, dan kun je je balans bewust en proactief managen en daarmee je persoonlijke kracht en effectiviteit vergroten. Zo help je onbalans voorkomen. Als je innerlijk in balans bent, dan past alles in je leven mooi bij elkaar, dan doe je niet het ene te veel of het andere te weinig. Je luistert naar signalen die belangrijk voor je zijn, je hoort ze ook en geeft ze een zinvol vervolg. Je corrigeert onmiddellijk verstoringen. Mensen merken dit op. Ze zullen graag bij je zijn en deel uitmaken van je positieve en vloeiende energie. Bij balans denken we vaak aan het evenwicht tussen twee dingen, maar het leven is complexer dan dat. Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op onze balans. Dat zijn onze balansmakers. Welke dat precies zijn, is voor ieder mens persoonlijk. Balans gaat over het behouden en creëren van een evenwichtige verdeling en afwisseling van aandacht. Wat of wie krijgt aandacht van je, of niet? Hoeveel aandacht geef je dan en wanneer, in welke verhouding? Je kunt uitzoeken wat bij jou om aandacht vraagt.
Gebruik daarvoor als instrument het balanswiel dat ritmisch ronddraait, doordat alle spaken even sterk zijn. Die spaken zijn jouw balansmakers, dus de factoren of aandachtsgebieden die voor jouw evenwicht en ritme van belang zijn. Er zijn algemene en persoonlijke balansmakers. Het is belangrijk, dat jij je ervan bewust bent wat voor jou belangrijke aspecten zijn, en dat je die in balans houdt. Door het proactief managen van je balans, voorkom je dat je structureel in onbalans raakt en je daardoor onprettig of gestrest voelt of zelfs over je eigen grenzen gaat. Of nog erger, in een burn-out komt. Om groovend door de dag en je leven te gaan moet je een ritme vinden in het checken en bijsturen van je balans. Eigenlijk draai je constant aan de knoppen om je verschillende balansmakers bij te sturen. Weet dus wat jouw belangrijke balansmakers zijn en luister naar de informatie uit de subtiele signalen van je lichamelijke sensaties, je emoties en je intuïtie. Je kunt dan telkens checken hoe het ervoor staat en besluiten of je moet bijsturen door je aandacht wat meer aan het ene en minder aan het andere te geven. Balans houden is een doorlopend proces, niet iets wat je maar één keer per dag doet. Vaak gaat het automatisch en op gevoel, maar wanneer dat niet lukt, kun je het bewust doen. Mogelijk helpt het je om daar vaste momenten in de dag voor te plannen.
Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
[ratings id=”4520″]